Geniet jij ook altijd zo van die overheerlijke asperges? Het nadeel van asperges is dat ze altijd behoorlijk prijzig zijn, daarom wil je toch alles benutten van dit "witte goud". De ene dag maak je een heerlijke maaltijd met aardappeltjes, asperges, ei en ham. De andere dag maak je van de schillen en de kontjes van de asperges een romige asperge soep, die misschien nog wel lekkerder is dan de losse asperges zelf. Is dit niet veel werk en lastig? Wel nee, we leggen het je uit.
Ingredriënten
2 Asperges voor in de soep
Schillen en kontjes van 12 asperges
1,5 liter Kookvocht asperges (of 1,5 liter groentenbouillon)
100 gram Roomboter
4 eetl. Bloem
150 ml Slagroom / room
1 Ui / Sjalotje
Snufje Peper en nootmuskaat
* eventueel Ham, ei en croutons, Peterselie
Bereiding
Asperges voor in de soep
In de soep heeft u maar twee losse asperges nodig, maar voor de soep heeft u meer schillen nodig. U kunt de schillen gebruiken van de asperges die u bijvoorbeeld de dag daar voor al heeft gegeten (of ook vandaag zal nuttigen). Het bereiden van asperges is in ieder geval het zelfde:
- Schil de asperges en haal de kontjes er vanaf (bewaar de schillen en kontjes voor de soep)
- Leg ze in 1,5 liter water en breng aan de kook
- Kook de asperges 5 minuten en laat daarna nog 15 minuten nagaren in het water
- Laat de asperges uitlekken en bewaar het kookvocht voor de soep
Soep
- Verwarm 50 gram boter in een grote pan
- Fruit de ui / sjalotje een paar minuutjes mee met de boter (niet bruin laten worden)
- Voeg de schillen en kontjes van de asperges toe, laat dit enkele minuten mee garen
- Schenk het kookvocht / bouillon toe aan de pan en breng het zachtjes aan de kook
- Het geheel mag ongeveer 20 á 30 minuten zachtjes koken, zodat de schillen zacht zijn.
- Haal de pan van het vuur, je kan dit een paar uur / nachtje in laten trekken maar je kan ook direct doorgaan met het volgende:
- Mix de soep (inclusief schillen) met een staafmixer, keukenmixer of blender goed door. Dit werkt het beste in porties, de schillen zullen draden worden die de mixer niet fijn gemalen krijgt.
- Zeef de soep goed door, hoe fijner de zeef hoe egaler de soep zal worden.
- Zet de soep weer op het vuur en laat rustig verwarmen
- Voeg de kookroom /slagroom toe voor een extra romige smaak
- Om de soep iets steviger te krijgen maken we van roux:
- Verwarm 50 gram boter
- Voeg de vier eetlepels bloem één voor één toe en roer met een garde tot een roux en laat deze enkele minuten zachtjes garen
- Schenk vervolgens met een soeplepel de gemaakte soep schep voor schep toe aan de raux. Roer dit bij elke schep goed door.
- Snijdt de losse asperges in kleine stukjes en voeg toe aan de soep,
- Breng de soep extra op smaak met peper en zout (of plaats dit op tafel)
- Garneer de soep eventueel met stukjes ei, ham, croutons en wat fijngehakte peterselie.
Zo heeft u alles van de asperges gebruikt en heeft u niet 1 maar 2 heerlijke gerechten!
Eetsmakkelijk.
Reactie plaatsen
Reacties